22
Ma
Vožnja i alkohol
22.05.2014 13:54

Sve su češće medijske i edukativne kampanje koje upozoravaju vozače da ne kreću na put ako imaju čak i mali procenat alkohola u krvi. Ove kampanje su rezultat gorućeg problema , a to su skoro svakodnevne saobraćajne nesreće koje pune crne hronike. Naravno ukazuju i naproblem adekvatnog kažnjavanja vozača koji voze u alkoholisanom stanju.

Dosta je situacija i razloga da se popije koja čašica ali cena opuštanja alkoholnim pićima i dobrog raspoloženja na žalost može biti fatalna. Poslednjim zakonom o bezbednosti u saobraćaju u Srbiji, spuštena je dozvoljena granica tolerancije alkohola u krvi. Kategorizacija stepena pijanstva klasifikuje vozačevo stanje u ukupno četiri grupe alkoholne intoksikacije i time se određuje količina kaznenih poena i visina novčane kazne.

Najvažnije je da budete svesni da od momenta kada stavite ključ u bravu automobila, sa sobom nosite veću odgovornost, i da izgovora nema, kao ni opravdanja ako smo pod dejstvom alkohola. Posebna je odgovornost na nama ako našim kolima vozimo još nekog, naročito decu.

Štetnost i opasnosti od alkohola dodatno su uvećane kada smo u svojstvu vozača.

Ne opuštajte se sa pivom

Pivo je jedno od najreklamiranijih pića koje sadrži od 3 do 5,5% alkohola, u zavisnosti od brenda i vrste. Pola litra ovog napitka će povećati raspoloženje ali će takodje, lice koje je za volanim dovesti do pripitog stanja, koje će se manifestovati opuštenošću, ali i padom koncentracije i sposobnosti opažanja.

Kako alkohol utiče na organizam?

 

Opustite se ponekad uz malo vina, ali ne sedajte nikako u auto! Popijena flaš crnog vina od na primer 0,75 l u telu pokreće mnoge lančane reakcije, vidno polje postaje suženo, refleksi su usporeni, budnost je smanjena. Opasnost je veća što je većakoličina popijenog alkohola. Vozač pod dejstvom alkohola često oseća lažnu sigurnost, potcenjuje moguće rizike i lakše se upušta u kršenje zabrana i propisa u saobraćaju.

Ne podnosi svako alkohol na isti način

Pol, starost, telesna težina, genetski faktor i razni psihički činioci utiču na nivo osetljivosti organizma na alkohol. Činjenicaje dasu mlađi ljudi skloniji eksperimentisanjem u mešanju pića, a nakon 35-te godine života tolerancija organizma na alkohol prema pravilu opada, dok neki simptomi mamurluka mogu da komplikuju hronične bolesti.

Pomoć u kafi? Ne!

Pozanto je kofein iz kafe kao stimulator može da utiče na budnost ali kod alkoholisanog čoveka može da stvori osećaj odnosno iluziju da je da je trezan i spreman da sedne u auto i vozi, pa tako kafa daje potpuno suprotan efekat.

S druge strane obična vode je važno da se organizam odbrani od dehidracije, ali zato mineralna voda i druga gazirana pića ubrzavaju resorpciju alkohola, pa samim tim i opijanje.

Koliko brzo opada količina alkohola u krvi?

Ako nakon popijene četiri čaše vina, posle jednog sata sednete u a automobil, količina alkohola u krvi popeće se na 0,8 promila. Potrebna su čak 24 sata da bi se alkohol razgradio i potpuno izlučio iz organizma ako je količina pića bila veća. Nikakvo prikrivanje kao što su žvake ili pepermint bombon, ne pomažu jer policijski alko testovi analiziraju količinu alkohola, a ne stanje vašeg daha.

Ako krećete na porodično ili službeno putovanje, odgovornost je samo u vašim rukama ako ste vozač.  

 

Comments


Datenschutzerklärung
Free homepage created with Beep.com website builder
 
The responsible person for the content of this web site is solely
the webmaster of this website, approachable via this form!