22
Ma
Sami na Kefaloniji – idealna destinacija
22.05.2014 13:43

 

Sami je jedno od najposećenijih lokacija na Kefaloniji koja ima prelepu plažu i položaj koji omogućava da se upravo saove lokacije krene na neki od mnogih izleta po ostrvu ali i po daljoj okolini.

Sami se nalazi na istoku Kefalonije i blizini je Argostolija, još jednog važnog mesta na Kefaloniji. Ove dve varošice su obeležene važnim jer poseduju veliku frekventnost i luke.

Sami naseljava oko dve i po hiljade žitelja, što ga čini relativno malim mestom, ali za ostrvske prilike, to je dovoljno jer ipak poseduje sve potrebne činioce infrastrukture da bi gostima bili omogućeni prijatan odmor i udoban smeštaj i boravak.

Na ostrvu Kefaloniji su i ostaci čak 4 drevna grada, a Sami je izgradjen u neposrednoj blizini jednog takvog važnog arheološkog nalazišta.

Marina u Samiju - dobra polazna tačka ka Krfu i Bariju

Sa obala Samija, iz marine, kreće se ka brojnim grčkim odredištima kao što su Igumenica, Astakos, Krf, ali i ka Italiji, pa tako možete organizovati izlet do Barija ili Brindisija. Luka u Samiju je prostrana i ima dovoljno mesta za brodove koji su namenjeni turističkim obilascima ali i za privatne jahte. Ovo je idealna lokacija za večernje šetnje. Kada završite sa obilaskom obale i marine, preporuka je da svratite u neku od mnogih taverni koje su smeštene tik uz luku. Ako baš i ne volite grčku kuhinju, na raspolaganju sa Vam drugačiji restorani, klasični kafići i barovi.

Sami jeste malo mesto, ali zaista poseduje sve što bi Vam kao turisti moglo biti potrebno: Tu su pošta, apoteka, bankomati, dom zdravlja, marketi sa raznovrsnom robom, agencijaza iznajmljivanje vozila... Uveče je moguće šetati putem pored plaže, jer se u tom periodu zatvara za saobraćaj i pretvara u prijatnu pešačku zonu.

Arheološka nalazišta i manastiri

Pored prirodnih lepota, na brdu nad ovim mestom su smeštena i neka bitna arheološka otkrića: ruševine stare tvrdjave, ostaci starog akropolja i manastira Agi Fenentes. Okolina mesta Sami širom sveta je poznata kao lokacija nakojoj je sniman film ”Mandolina kapetana Korelija” sa Nikolasom Kejdžom I Penelope Kruz u glavnim ulogama. Pa, ako ste gledali ovo ostvarenje i usput ste se, pored glumaca, divili i prirodi a naročito prelepim plažama kao što su Sami, Dihalija i Antisamos, eto pravog razloga da posetite Kefaloniju i Sami.

Kada stignete na ovu destinaciju, odvojite vreme i za izlete. Preporuka je da odete u obilazak nekog od manastira na ostrvu od kojih je najpoznatiji Agrilija, ili da obidjete neku od čak 17 fantastičnih pećina u blizini. Prava atrakcija su i podzemna jezera kao što je jezero Melisani.

Ako možda ne želite da napuštate Sami tokom odmora, imaćete često priliku da leti, u večernjim satima, na glavnom šetalištu, pratite neki od brojnih zabavnih ili muzičkih programa, kao što su festivali i razna kulturna dešavanja pa Vam sigurno neće biti dosadno.

Kefalonija – jedno od najlepših grčkih ostrva

I Grci i turisti se u jednom nedvosmisleno slažu – Kefalonija je jedno od najlepših grčkih ostrva. S vrha ostrva se prostire pogled na obližnja jonska ostrva, a kada je vedro vreme, vide se i naznake i obrisi kopna.

U unutrapnjosti, malim, ostrvskim selima, možete da se suočite sa starim običajima i navikama, ljubaznim domaćinima i tradicionalnim načinom života Grčke. Ova mestašca će Vas opčiniti jer imaju neverovatnu energiju ali su spokojna.

Najlepša plaža na Kefaloniji i sigurno jedna od najlepših u Evropi je plaža Mirtos. Njen beli pesak i more boje tirkiza će Vas osvojiti za ceo život.

U okolini ove plaže su brojne skrivene male uvale ako ste ljubitelj veće privatnosti. Antisami je duga plaza sa šljunkom, koja je sasvim dobro uredjena i organizovana, bezbedna je i osvaja kristalno čistom morskom vodom. Po lepoti u stopu prati neprikosnovenu plažu Mirtos.

Na kraju - jedno je sigurno, Kefalonija i njen biser Sami, nikako vas ne mogu ravnodušnim. Poželećete da se opet vratite i još jednom uživate u lepotama i duhu ovog posebnog ostrva.

 

Besplatan web hosting

Comments


Datenschutzerklärung
Make your free website at Beep.com
 
The responsible person for the content of this web site is solely
the webmaster of this website, approachable via this form!